Tatrzańska Agencja Rozwoju, Promocji i Kultury serdecznie zaprasza na VIII Europejskie Targi Produktów Regionalnych, które odbędą się w dniach 11 – 15 sierpnia 2017 roku na Górnej Równi Krupowej w Zakopanem.

Tatrzańska Agencja Rozwoju, Promocji i Kultury realizuje projekt dofinansowany z Funduszy Europejskich "Tatry, Turystyka, Tradycja" organizacja Europejskich Targów Produktu Regionalnego .

Europejskie Targi Produktów Regionalnych skupiają producentów wyrobów tradycyjnych z kraju i zagranicy. Co roku cieszą się ogromnym zainteresowaniem turystów oraz mieszkańców Powiatu Tatrzańskiego. Uczestnicy mają okazję poznać wyroby rękodzielnicze z całej Europy, dokonać degustacji produktów tradycyjnych i podziwiać występy zespołów regionalnych. Ideą targów jest nawiązanie międzynarodowej współpracy, popularyzowanie zasad unijnych, dotyczących jakości produktów żywnościowych, wyeksponowanie ich różnorodności oraz wymiana doświadczeń pomiędzy wystawcami.

PROGRAM

VIII EUROPEJSKICH TARGÓW

PRODUKTÓW REGIONALNYCH

11 sierpnia 2017 (Piątek)

Dzień Miasta Poprad

GÓRNA RÓWIEŃ KRUPOWA

11:00 Otwarcie terenu Targów

Urząd Miasta Zakopane – Konferencja Inauguracyjna

12:00 Rejestracja

12:30 – 14:30 Konferencja inauguracyjna „Polska kultura regionalna a nowe trendy żywienia” oraz prezentacja i degustacja potraw Karczmy Widokowej Szymkówka

  • „Przenikanie dziedzictwa materialnego i niematerialnego na Podhalu” – dr Stanisława Trebunia Staszel, Instytut Etnologii i Antropologii Kulturowej, Kierownik Podyplomowego Studium Muzeologicznego, Uniwersytet Jagielloński, Kraków.
  • „Walory prozdrowotne mleka i mięsa owczego” – dr hab. inż Edyta Molik – Katedra Biotechnologii Zwierząt, Uniwersytet Rolniczy, Kraków.
  • „Walory zdrowotne i żywieniowe tradycyjnego mięsa jagnięcego w aspekcie nowych technologii i zastosowań” - prof. dr hab. Roman Niżnikowski , Wydział Nauk o Zwierzętach, Katedra Szczegółowej Hodowli Zwierząt SGGW

14:00 -14:30 Konferencja prasowa

11:00 „Zarembek Tradycji” Muzeum Tatrzańskie

11:30 Seminarium o pasterstwie - Anna Wójciak, Muzeum Tatrzańskie

  • wystawa fotograficzna obrazująca wypas owiec
  • sprzedaż książek z zasobów muzealnych
  • przedstawienie filii muzeum

12:00- 19:00 Kawiarnia TARGOWA

12:00 – 15:00 Dzień Miasta Popradu ze Słowacji

  • Dziecięcy Zespół Folkorystyczny „Venček“ z Popradu
  • Pokaz Jána Kočiša, mistrza świata w Trialu rowerowym
  • Zespól rockowy Tatranka z Popradu
  • Zespół Východňarske Šarkanice

13:00 - 15:00 Pokaz kuchni regionalnej KGW Kościelisko

14:00 - 16:00 Warsztaty rękodzielnicze Koronkarstwo

15:30 - 15:45 Oficjalne otwarcie VIII Europejskich Targów Produktów Regionalnych

15:45 – 16:15 Zespół regionalny integracyjne przedszkole „Górolicki”

16:30 - 18:00 Zespół regionalny im. Klimka Bachledy

Zespół regionalny „Małe Klimki” - konkursy dla dzieci

19:00 - 20:00 Zespół HARNI



12 sierpnia 2017 (Sobota)

Dzień Powiatu Wadowickiego

GÓRNA RÓWIEŃ KRUPOWA

11:00 Otwarcie terenu Targów

12:00 „Zarembek tradycji” prezentacja i promocja książki autorstwa Barbary Caillot Dubus oraz Aleksandry Markowskiej pt. „Na Giewont się patrzy”

12:00- 19:00 Kawiarnia TARGOWA

12:00 – 13:00 Występy dziecięcych zespołów regionalnych :

  • Zespół Krakowiacy – Zator
  • Zespół Stronianie
  • Zespół Koźnianie
  • Zespół taneczny Mucharz

13:00 - 15:00 Pokaz kuchni regionalnej KGW z Podhala Ostrowsko

  • KGW Witanowice
  • KGW Ryczów
  • Spółdzielnia Socjalna Stryszów
  • Karczma Przy Młynie

15:00 – 15:15 Kabaret KGW Przytkowice

15:15 – 15:35 Chór Osieczanie

15:35 – 15:50 Mażoretki Queen Step i Duet Twins

15:50 – 16:10 Zespół taneczny "Pryzmat", Spytkowice

16:10 – 16:30 Zespół Czerwone Korale, Brzeźnica

16:50 – 17:10 Zespół śpiewaczy "Radoczanki", Radocza

17:10 – 17:30 Zespół muzyczny "Wiolinki", Tomice

19.00 - 20.30 Orkiestra Dęta Zator oraz ROKBand

13 sierpnia 2017 (Niedziela)

Prezentacje regionu Podhala

GÓRNA RÓWIEŃ KRUPOWA

11:00 Otwarcie terenu Targów

11:00 - 18:00 III. Kowalskie spotkania pamięci Jacka Biernacika - warsztaty kowalstwa artystycznego

12:00- 18:00 „Zarembek tradycji”

12:00- 19:00 Kawiarnia TARGOWA

12:00 - 14:00 Warsztaty rękodzielnicze - Haft łowicki – Anna Sejdak

12:30 Otwarcie Konkursu na Najlepszy Produkt Spożywczy

VIII Europejskich Targów Produktów Regionalnych

12:00 – 12:45 Zespół regionalny „Tatry”

13:00- 15:00 Pokaz kuchni regionalnej KGW Dębno, KGW Olchawa

14:00 - 16:00 Warsztaty bibułkarskie - Zofia Majerczyk Owczarek

15:00 – 16:00 Rok Karola Szymanowskiego w Zakopanem – Wspomnienia o Karolu Szymanowskim w Zakopanem przedstawi Agnieszka Gąsienica - Giewont, Muzeum ATMA, Pisma Muzyczne Karola Szymanowskiego czytają studenci Uniwersytetu III Wieku

16:30 - 17:00 Koncert nauczycieli i uczniów Zespołu Państwowych Szkół Artystycznych w Zakopanem

17:00 – 17:30 Występ zespołu Regionalnego Mali Holni” z Sierockiego

17:00- 19:00 „Od Karola Szymanowskiego po teraźniejszość”- pokaz sprzętu narciarskiego i strojów

narciarskich Zakładu Produkcyjnego BERDA FOLK - Tadeusz Szostak Berda

19:00 - 20:00 Zespół regionalny REGLE im. Jana Jędrola z Poronina

14 sierpnia 2017 (Poniedziałek)

Dzień Powiatu Jędrzejowskiego

GÓRNA RÓWIEŃ KRUPOWA

11:00 Otwarcie terenu Targów

11:00 - 18:00 Promocja Zdrowego Trybu Życia – Państwowa Podhalańska Wyższa Szkoła Zawodowa w

Nowym Targu

11:00 - 18:00 Dzień Powiatu Jędrzejowskiego

  • Koła Gospodyń Wiejskich - prezentacje kulinarne

12:00- 19:00 Kawiarnia TARGOWA

12:00 – 12:30 Zespół KGW "Korytniczanki"

12:30 – 13:00 Kapela Rodzinna Całków z Zielonek

12:00 - 18:00 „Zarembek tradycji” - prezentacja programowa i edukacyjna

Tatrzańskiego Parku Narodowego

  • Szałas ze sprzętem pasterskim
  • Konkurs wiedzy o pasterstwie
  • Zabawy interaktywne

13:00 - 15:00 Warsztaty rękodzielnicze – gobeliniarstwo – Dorota Opitz

13:00 - 16:00 Pokaz i seminarium kuchni regionalnej i współczesnej KGW Kościelisko oraz Stowarzyszenie Małopolskich

Kucharzy i Cukierników

15:30 – 16:30 Seminarium i degustacja miodów pszczelich oraz plastra pszczelego z Bieszczadzkiego

gospodarstwa pasiecznego "Miody Dworskie"

16:00 – 16:30 Zespół KGW "Korytniczanki"

16:30 – 17:00 Kapela Rodzinna Całków z Zielonek

17:15 – 18:00 Ogłoszenie wyników Konkursu na Najlepszy Produkt Spożywczy VIII Europejskich Targów Produktów Regionalnych

19:00 – 20:00 Występ zespołu regionalnego PPWSZ „Młode Podhale”


15 sierpnia 2017 (Wtorek)

Festiwal Oscypka i Serów Wszelakich

GÓRNA RÓWIEŃ KRUPOWA

11:00 Otwarcie terenu Targów

11:00 – 14:30 Konferencja wraz z pokazem kulinarnym w roli głównej jagnięcina i baranina

Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników

12:00- 19:00 Kawiarnia TARGOWA

12:00 „Zarembek tradycji” - prezentacja programowa i edukacyjna

  • PTTK o/ Zakopane – Pasterstwo w Tatrach
  • Tadeusz Szostak Berda –spotkanie w plenerze – rozmowy o foluszu

13:00 – 15:00 Warsztaty rękodzielnicze Edyta Majgier – robótki ręczne

13:00 – 15:00 Pokaz kuchni regionalnej KGW Kościelisko

15:00 - 15:45 Parada bacowska – pokaz góralskiej tradycji

15:00 - 17:00 Prezentacja i degustacja potraw "Chaty u Zbója" - Polskie Tatry S.A.

16:00 – 16:30 Występ zespołu regionalnego „Biołodunajcanie”

17:00 – 18:00 Degustacja i prezentacja potraw Restauracja Włoska Villa Toscana

16:00 - 18:00 Festiwal Oscypka i Serów Wszelakich

  • Konkurs na Najlepszy Oscypek
  • Pokaz pucenia oscypka
  • Pokaz dojenia owiec
  • Pokaz strzyżenia owiec
  • Prezentacja i degustacja potraw Karczma „Gazdowo Kuźnia”

18:00 Ogłoszenie wyników oraz oficjalne zakończenie VIII Europejskich Targów Produktów Regionalnych

19:00 – 20:00 Występ Zespołu Beti & Bobass

Nieodłącznym elementem Europejskich Targów Produktów Regionalnych jest Festiwal Oscypka i Serów Wszelakich, który otwiera Parada Bacowska, przechodząca przez ulice miasta. W ramach festiwalu odbywa się także Konkurs na Najlepszy Oscypek oraz pokazy „pucenia” oscypka i strzyżenia owiec.

Na tegorocznych VIII Europejskich Targach Produktów Regionalnych, poza tradycyjnie ciekawą ofertą programową, utworzony zostanie tzw. „Zarembek Tradycji”.

„Zarembek (polana) Tradycji” pozwoli w sposób przystępny odsłonić zwyczaje, obrzędy ludowe, stroje, szlaki turystyczne, słowem zobrazować zwiedzającym bogactwo kulturowe naszego tatrzańskiego terenu. To ciekawe miejsce, w którym odwiedzający będą mieli okazję poznać bliżej historię pasterstwa, związane z nim zwyczaje, obejrzeć wystawę fotografii. Ponadto w „Zarembku Tradycji” zaprezentowana zostanie miniatura folusza czyli maszyny do obróbki (folowania) sukna.

Europejskie Targi Produktów Regionalnych to także możliwość wzięcia udziału w licznych warsztatach rękodzielniczych, które skupiają się wokół popularyzowania zjawiska kultury ludowej. Warsztaty są również możliwością spotkania z osobami, które w swojej pracy zawodowej zajmują się twórczością ludową lub czerpią z niej inspirację do współczesnych realizacji.

Targi od strony kulinarnej – to okazja do degustacji potraw przyrządzonych z produktów certyfikowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich i profesjonalnych Szefów Kuchni. Tematem przewodnim Targów będzie jagnięcina podhalańska.


Spotkajmy się na Targach w Zakopanem. Powiat Tatrzański zaprasza!

www.tatry.pl

www.produkty-regionalne.eu

Znajdź nas na:

www.facebook.com/promocja.tatry

www.facebook.com/ETPRzakopane