Urząd Gminy Poronin wraz z Gminnym Ośrodkiem Kultury
już po raz osiemnasty zorganizowali Konkurs Potraw Regionalnych.
Współorganizatorami tegorocznej edycji byli również Sołtys i
Rada Sołecka Poronin, Związek Podhalan Oddział Poronin oraz
Ochotnicza Straż Pożarna w Poronin. Dziękujemy naszym sponsorom:
„PRYMAT”, PAKFOL- Stanisław Bachleda, TERMY SZAFLARY, Dolina
Tatr – Izabela i Jacek Sikoń za ufundowanie nagród.
Dziękujemy za wsparcie finansowe Podhalańskiej LGD, Starostwu Powiatowemu w Zakopanem, Tatrzańskiej Agencji Rozwoju, Promocji i Kultury w Zakopanem.
Dziękujemy gościom z Bawarii i Słowacji za nadanie naszej imprezie charakteru międzynarodowego.
Konkurs Potraw Regionalnych jest to impreza kulinarno-promocyjna, odbywająca się, co roku w poszczególnych sołectwach Gminy Poronin.
Komisja Konkursowa w składzie:
- Bronisław Stoch – Wójt Gminy Poronin
- Stanisław Staszel – Przewodniczący Rady Gminy Poronin
- Wojciech Styrczula – Prezes Podhalańskiej Lokalnej Grupy Działania
- Paweł Para – Radny Powiatu Tatrzańskiego/ Skarbnik Gminy Poronin
- Agata Janczura – Przedstawiciel SPONSORA firmy PRYMAT
- Stanisław Gąsienica-Wawrytko – Sołtys Sołectwa Poronin
- Zofia Ustupska-Bobak – Prezes Koła ZP 45 Poronin w Chicago
- Bronisław Chowaniec – Lejczyk – Prezes Związku Podhalan Oddział Poronin
- Helena Buńda – Dyrektor Tatrzańskiej Agencji Rozwoju, Promocji i Kultury
W Konkursie udział wzięło 8 drużyn: Murzasichle, Poronin, Stasikówka, Ząb, GolęczeWianki, Zielątkowo, Chludowo i Złotniki z Gminy Suchy Las.
Jury nagrodziło każde sołectwo uwzględniając ilość potraw oraz pomysłowość przygotowania:
- Nagroda Wójta Gminy Poronin za „ślumpa chludowska” – Marta Dybała z Chludowa
- Nagroda Starosty Tatrzańskiego za „borsc na kozinie” – Anna Łukaszczyk i Danuta Kubrak z Murzasichla
- Nagroda Starosty Tatrzańskiego za „dzik z hauskami” „pieczeń z jelenia” Anna Gał z Poronina
- Nagroda Dyrektora Gminnego Ośrodka Kultury w Poroninie za „jagnięcina z rozmarynem” – Agata Stoch z Zębu
- Nagroda Dyrektor Tatrzańskiej Agencji Rozwoju, Promocji i Kultury w Zakopanem za „ziemniaki z gzikiem” Maria Młodożyńska z Zielątkowa
- Nagroda Prezesa Podhalańskiej Lokalnej Grupy Działania za „siuty kotlet rydzowy” – Maria Łukaszczyk z Murzasichla
- Nagroda Sołtysa Sołectwa Poronin za „gruszka winna” – Aneta Kanupe z Golęczewa
- Nagroda Prezesa Związku Podhalan Oddział Poronin – za „na zyntycy” Magdalena Bartol z Zębu
- Nagroda Prezesa Ochotniczej Straży Pożarnej z Poronina za „borsc miłosny” – Maria Kalata z Stasikówki
- Nagroda od Przewodniczącego Rady Gminy Poronin oraz Radnych za „zupę z korpiela” – Joanna Gał z Poronina
- Nagroda Prezes Koła nr 45 Poronin im. Zofii Gracy w Ameryce Północnej za „kaczka z brusznicą” – Danuta Szaflarska z Stasikówki
- Nagroda ufundowana przez Termy Szaflary –– za „ stek ze świni złotnickiej” – Elżbieta Raflik z Złotniki
- Nagroda ufundowana przez Dolinę Tatr Izabela i Jacek Sikoń za „głupki w occie” – Regina Roszczyk z Zielątkowa
- Nagroda Twórców Ludowych za danie z kapusty i cosi do kapusty – Anna Pawlikowska z Stasikówki, Sołectwo Ząb i Sołectwo Murzasichle
- Nagroda Twórców Ludowych za deser – Golęczewianki z Gminy Suchy Las
- Nagroda specjalna od firmy PRYMAT za – I miejsce – Sołectwo Murzasichle za dekorację i wygląd stołu
- Nagroda specjalna od firmy PRYMAT za – II miejsce – Sołectwo Poronin za zupę z korpieli
- Nagroda specjalna od firmy PRYMAT za – III miejsce – Sołectwo Golęczewo za wiśniową fantazję.
Kuchnia i stół wraz z jadłem na nim stawianym są elementem kultury od zarania ludzkich dziejów. Tak jest i w naszej kulturze góralskiej. Podejmując swoich gości dzielimy radość swoich serc i pokazujemy to, co w kulturze kulinarnej Podhala jest szczególnie atrakcyjne, smaczne i zdrowe.
Organizując ten konkurs przywracamy sobie i naszym gościom tradycję naszej kuchni podkreślając jej walory. Cieszymy się, że jest źródłem wspólnej radości Organizatorów i gości. Cieszymy się radosną atmosferą tego konkursu i wspomnieniami smaków naszego dzieciństwa, kiedy nasze babcie i mamy dbały o nasze podniebienia, nasze zdrowie i nasze smaki.
Nie do przecenienia jest również wymiar integracyjny tego spotkania. Gaździnom naszym i tym przybyłym z Suchego Lasu dziękujemy za kulinarne wspaniałości, za atmosferę gościny, radości i wzajemnego szacunku, gospodarzom za przyjęcie u siebie.
Oddzielne podziękowania dla Młodzieżowego Zespołu Regle im. Jana Jędrola z Poronina za wspólny śpiew i wspólną radość tego spotkania.
Osobne podziękowania należą się mediom. Patronat nad tegoroczną imprezą sprawowały: Telewizja Polska S.A. Oddział w Krakowie, Tygodnik Podhalański, TV Tygodnik Podhalański, TVPodhale, Malopolskaonline.pl, Podhalański Portal Informacyjny podhale24.pl, Podhalański Serwis Informacyjny WATRA oraz Góral Info.
Do zobaczenia za rok.




