Twoje miejsce w górach
ZAPRASZA
Ośrodek Pomocy Społecznej w Poroninie Poronin, dnia 21 sierpnia 2017 r.
ul. Piłsudskiego 15
34 – 520 Poronin
ZAPYTANIE OFERTOWE
Dotyczące zamówienia o wartości szacunkowej nie przekraczającej w skali roku wyrażoną w
złotych równowartość kwoty 30.000 euro.
DOŻYWIANIE UCZNIÓW W SZKOŁACH NA TERENIE GMINY PORONIN
Nazwa zamawiającego:
Gmina Poronin
ul. Piłsudskiego 5
34-520 Poronin
Ośrodek Pomocy Społecznej w Poroninie
ul. Piłsudskiego 15
34-520 Poronin
Zwracam się z zapytaniem ofertowym w zakresie przedmiotu zamówienia określonego w możliwych dwóch wariantach:.
Zamówienie dotyczy uczniów uczęszczających do szkół na terenie Gminy Poronin tj.: Zespół Szkół: Szkoła Podstawowa i Gimnazjum w Murzasichlu, ul. Sądelska 31- 5 uczniów, ok. 395 posiłków w okresie trwania usługi.
Przy planowaniu posiłków należy uwzględnić zalecaną wartość energetyczną, wielkość posiłków oraz normy produktów dla uczniów w wieku 6-13 lat (szkoła podstawowa) i uczniów w wieku 14-16 lat (gimnazjum).
Każdy ciepły posiłek będzie składał się z jednego gorącego dania. Posiłki dostarczane/wydawane będą na przemian: zupa dwa razy w tygodniu, pozostałe trzy dni drugie danie z surówką. Drugie danie mogą stanowić również - pierogi, naleśniki, kopytka, makaron z sosem, krokiety. Jedna porcja zupy powinna mieć objętość od 350 ml do 450 ml + 2 kromki chleba. Drugie danie o gramaturze nie mniejszej niż 450- 550 gramów: ziemniaki lub zamiennik (makaron, ryż lub inne) 200 g- 250 g, mięso 100- 130 g- i surówka 150- 170 g. Drugie danie mogą stanowić również: - pierogi - naleśniki - kopytka - makaron z sosem - krokiety o gramaturze nie mniejszej niż – 200 g- 400 g. Gramatura posiłków powinna być dostosowana do wieku uczniów.
Kaloryczność każdego posiłku nie powinna być mniejsza niż 1000 kcal.
Zamówienie dotyczy uczniów uczęszczających do szkół na terenie Gminy Poronin, tj.: Zespół Szkół: Szkoła Podstawowa i Gimnazjum w Murzasichlu, ul. Sądelska 31- 5 uczniów, ok. 395 posiłków w okresie trwania usługi.
Przy planowaniu posiłków należy uwzględnić zalecaną wartość energetyczną, wielkość posiłków oraz normy produktów dla uczniów w wieku 6-13 lat (szkoła podstawowa) i uczniów w wieku 14-16 lat (gimnazjum).
Każdy ciepły posiłek będzie składał się z pełnego obiadu, tj. zupa + drugie danie. Jedna porcja zupy powinna mieć objętość 250 do 350 ml. Drugie danie o gramaturze nie mniejszej niż 300- 450 gramów: ziemniaki lub zamiennik (makaron, ryż lub inne) 150 g- 200 g, mięso 100- 130 g- i surówka 100- 120 g. Drugie danie mogą stanowić również: - pierogi - naleśniki - kopytka - makaron z sosem - krokiety o gramaturze nie mniejszej niż – 200 g- 400 g. Gramatura posiłków powinna być dostosowana do wieku uczniów.
Kaloryczność każdego posiłku nie powinna być mniejsza niż 1000 kcal.
Szacunkowa liczba dzieci objętych dożywianiem w trakcie okresu dożywiania może ulec zmianie. W przypadku zmiany liczby posiłków, Wykonawca będzie obowiązany do uwzględnienia w tym zakresie zgłaszanych na bieżąco potrzeb zarówno mających wpływ na zwiększenie jak i na zmniejszenie liczby posiłków. Zamawiający nie ponosi konsekwencji za
zmniejszenie ilości posiłków- nie może być ona podstawą do zgłaszania roszczeń z tytułu niezrealizowanej umowy lub podstawą do odmowy wykonania usługi.
Godziny dostaw, wydawania i ilości posiłków wydawanych w ciągu dnia określa dyrektor szkoły w porozumieniu z Wykonawcą. Zamawiający ponosi opłaty tylko za posiłki wydane dziecku w dniu jego obecności w szkole.
Wykonawca jest zobowiązany dostarczyć posiłki we własnych termosach zapewniających właściwą ochronę i temperaturę oraz środkami transportu przystosowanymi do przewozu żywności, spełniając przy tym wszelkie wymogi sanitarno-higieniczne. Do każdej porcji posiłku powinny być także zabezpieczone naczynia jednorazowe i sztućce, które muszą posiadać wymagane atesty dopuszczające ich wykorzystanie w żywieniu ludzi. Ciepły posiłek musi odpowiadać normom odżywczym obowiązującym w tzw. Punktach zbiorowego żywienia, tj. posiłki powinny być przygotowywane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, sporządzone z pełnowartościowych, świeżych artykułów spożywczych, posiadających aktualne terminy ważności. Zamawiający nie dopuszcza możliwości przygotowania posiłków z półproduktów. Posiłki powinny być przygotowywane z surowców świeżych i wysokiej jakości z zachowaniem reżimów dietetycznych i sanitarnych. Nie dopuszcza się: stosowania produktów masłopodobnych, mięsa tzw. MOM (mięso oddzielone mechanicznie), produktów typu instant, gotowych produktów np. gołąbki, pierogi, klopsy.
Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z normami i zasadami określonymi w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U.2017.149 t.j.) oraz przepisami Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U.2016.1154).
Posiłki powinny być gorące, urozmaicone pod względem składnikowym i nie powinny się powtarzać częściej niż co 10 dni. Wykonawca będzie układał jadłospis i będzie go dostarczał dyrektorom szkół do wcześniejszego zatwierdzenia; wszelkie zmiany w jadłospisie sugerowane przez dyrektorów szkół będą wiążące dla Wykonawcy.
Zamawiający zastrzega sobie prawo do kontroli ilości dostarczanych posiłków, ich jakości oraz gramatury.
Wykonawca poniesie koszty transportu, załadunku, rozładunku, wydania wszystkich dostaw posiłków oraz odbioru i utylizacji powstałych z tego tytułu odpadów. Zasady i terminy odbioru zużytych opakowań, sztućców i odpadów pokonsumpcyjnych Wykonawca ustala z Dyrektorami poszczególnych szkół.
Wykonawca w ramach świadczonych usług zobowiązany jest do współpracy z Dyrektorami
poszczególnych Szkół i Kierownikiem Ośrodka Pomocy Społecznej w Poroninie. Za sprawy organizacyjne związane z bezpośrednim wydawaniem posiłków dzieciom korzystającym z dożywiania odpowiedzialny jest Dyrektor placówek szkolnych.
.
Wykonawca powinien zaoferować taką cenę, która będzie zawierała w sobie wszystkie nośniki kosztów dla okresu wykonania zamówienia.
3.Termin realizacji umowy:
Dożywianie uczniów odbywać się będzie od poniedziałku do piątku w dni nauki szkolnej w okresie od 04 września 2017 roku do 22 grudnia 2017 roku (ok. 79 dni szkolnych) Zespół Szkół: Szkoła Podstawowa i Gimnazjum w Murzasichlu, ul. Sądelska 31- 5 uczniów, ok. 395 posiłków w okresie trwania usługi.
W w/w okresie będą uwzględnione przerwy w nauce zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Edukacji Narodowej w sprawach organizacji roku szkolnego.
4. Opis sposobu przygotowania oferty:
Wykonawca może złożyć ofertę na każdą część zadania, lub na wszystkie razem, należy złożyć ofertę na wariant I i wariant II. Ofertę (załącznik nr 1) i wraz z wymaganymi dokumentami:
należy złożyć w zamkniętej kopercie z dopiskiem „Dożywianie dzieci w szkołach na terenie Gminy Poronin” na adres Ośrodek Pomocy Społecznej w Poroninie, ul. Piłsudskiego 15, 34-520 Poronin.
5. Miejsce i termin składania ofert:
Ofertę należy złożyć na adres: Ośrodek Pomocy Społecznej w Poroninie, ul. Piłsudskiego 15, 34-520 Poronin za pośrednictwem poczty tradycyjnej, poczty elektronicznej lub osobiście w godzinach od 8:00- 12:00 nie później niż do dnia 24 sierpnia 2017 roku godz.13:00.
Otwarcie ofert jest jawne i nastąpi w dniu 24 sierpnia 2017 roku o godzinie 13:30 w Ośrodku Pomocy Społecznej w Poroninie.
Formularze niekompletne i złożone po terminie nie będą rozpatrywane.
Wykonawcy mogą być obecni przy wyborze najkorzystniejszej oferty. W przypadku, gdy Wykonawca nie był obecny przy otwarciu ofert, na jego pisemny wniosek zostanie mu przesłana informacja zawierająca nazwy i adresy wykonawców, których oferty zostały otwarte oraz ceny tych ofert.
W przypadku wybrania Państwa oferty zostaną Państwo poinformowani drogą elektroniczną o terminie podpisania umowy.
6. Terminy mające wpływ na realizację zamówienia:
Data wystawienia faktury za miesięczną realizację zamówienia – ostatni dzień miesiąca, w którym jest realizowane zamówienie.
Termin zapłaty za otrzymaną fakturę 14 dni od daty wpływu faktury.
Poronin, dnia 21 sierpnia 2017 r.
Ewa Andrzejewska - Żegleń
Kierownik Zamawiającego
Wykaz załączników:
1.Formularz ofertowy
2. OświadczenieOśrodek Pomocy Społecznej w Poroninie Poronin, dnia 21 sierpnia 2017 r.
ul. Piłsudskiego 15
34 – 520 Poronin
ZAPYTANIE OFERTOWE
Dotyczące zamówienia o wartości szacunkowej nie przekraczającej w skali roku wyrażoną w
złotych równowartość kwoty 30.000 euro.
DOŻYWIANIE UCZNIÓW W SZKOŁACH NA TERENIE GMINY PORONIN
Nazwa zamawiającego:
Gmina Poronin
ul. Piłsudskiego 5
34-520 Poronin
Ośrodek Pomocy Społecznej w Poroninie
ul. Piłsudskiego 15
34-520 Poronin
Zwracam się z zapytaniem ofertowym w zakresie przedmiotu zamówienia określonego w możliwych dwóch wariantach:.
Zamówienie dotyczy uczniów uczęszczających do szkół na terenie Gminy Poronin tj.: Zespół Szkół: Szkoła Podstawowa i Gimnazjum w Murzasichlu, ul. Sądelska 31- 5 uczniów, ok. 395 posiłków w okresie trwania usługi.
Przy planowaniu posiłków należy uwzględnić zalecaną wartość energetyczną, wielkość posiłków oraz normy produktów dla uczniów w wieku 6-13 lat (szkoła podstawowa) i uczniów w wieku 14-16 lat (gimnazjum).
Każdy ciepły posiłek będzie składał się z jednego gorącego dania. Posiłki dostarczane/wydawane będą na przemian: zupa dwa razy w tygodniu, pozostałe trzy dni drugie danie z surówką. Drugie danie mogą stanowić również - pierogi, naleśniki, kopytka, makaron z sosem, krokiety. Jedna porcja zupy powinna mieć objętość od 350 ml do 450 ml + 2 kromki chleba. Drugie danie o gramaturze nie mniejszej niż 450- 550 gramów: ziemniaki lub zamiennik (makaron, ryż lub inne) 200 g- 250 g, mięso 100- 130 g- i surówka 150- 170 g. Drugie danie mogą stanowić również: - pierogi - naleśniki - kopytka - makaron z sosem - krokiety o gramaturze nie mniejszej niż – 200 g- 400 g. Gramatura posiłków powinna być dostosowana do wieku uczniów.
Kaloryczność każdego posiłku nie powinna być mniejsza niż 1000 kcal.
Zamówienie dotyczy uczniów uczęszczających do szkół na terenie Gminy Poronin, tj.: Zespół Szkół: Szkoła Podstawowa i Gimnazjum w Murzasichlu, ul. Sądelska 31- 5 uczniów, ok. 395 posiłków w okresie trwania usługi.
Przy planowaniu posiłków należy uwzględnić zalecaną wartość energetyczną, wielkość posiłków oraz normy produktów dla uczniów w wieku 6-13 lat (szkoła podstawowa) i uczniów w wieku 14-16 lat (gimnazjum).
Każdy ciepły posiłek będzie składał się z pełnego obiadu, tj. zupa + drugie danie. Jedna porcja zupy powinna mieć objętość 250 do 350 ml. Drugie danie o gramaturze nie mniejszej niż 300- 450 gramów: ziemniaki lub zamiennik (makaron, ryż lub inne) 150 g- 200 g, mięso 100- 130 g- i surówka 100- 120 g. Drugie danie mogą stanowić również: - pierogi - naleśniki - kopytka - makaron z sosem - krokiety o gramaturze nie mniejszej niż – 200 g- 400 g. Gramatura posiłków powinna być dostosowana do wieku uczniów.
Kaloryczność każdego posiłku nie powinna być mniejsza niż 1000 kcal.
Szacunkowa liczba dzieci objętych dożywianiem w trakcie okresu dożywiania może ulec zmianie. W przypadku zmiany liczby posiłków, Wykonawca będzie obowiązany do uwzględnienia w tym zakresie zgłaszanych na bieżąco potrzeb zarówno mających wpływ na zwiększenie jak i na zmniejszenie liczby posiłków. Zamawiający nie ponosi konsekwencji za
zmniejszenie ilości posiłków- nie może być ona podstawą do zgłaszania roszczeń z tytułu niezrealizowanej umowy lub podstawą do odmowy wykonania usługi.
Godziny dostaw, wydawania i ilości posiłków wydawanych w ciągu dnia określa dyrektor szkoły w porozumieniu z Wykonawcą. Zamawiający ponosi opłaty tylko za posiłki wydane dziecku w dniu jego obecności w szkole.
Wykonawca jest zobowiązany dostarczyć posiłki we własnych termosach zapewniających właściwą ochronę i temperaturę oraz środkami transportu przystosowanymi do przewozu żywności, spełniając przy tym wszelkie wymogi sanitarno-higieniczne. Do każdej porcji posiłku powinny być także zabezpieczone naczynia jednorazowe i sztućce, które muszą posiadać wymagane atesty dopuszczające ich wykorzystanie w żywieniu ludzi. Ciepły posiłek musi odpowiadać normom odżywczym obowiązującym w tzw. Punktach zbiorowego żywienia, tj. posiłki powinny być przygotowywane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, sporządzone z pełnowartościowych, świeżych artykułów spożywczych, posiadających aktualne terminy ważności. Zamawiający nie dopuszcza możliwości przygotowania posiłków z półproduktów. Posiłki powinny być przygotowywane z surowców świeżych i wysokiej jakości z zachowaniem reżimów dietetycznych i sanitarnych. Nie dopuszcza się: stosowania produktów masłopodobnych, mięsa tzw. MOM (mięso oddzielone mechanicznie), produktów typu instant, gotowych produktów np. gołąbki, pierogi, klopsy.
Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z normami i zasadami określonymi w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U.2017.149 t.j.) oraz przepisami Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U.2016.1154).
Posiłki powinny być gorące, urozmaicone pod względem składnikowym i nie powinny się powtarzać częściej niż co 10 dni. Wykonawca będzie układał jadłospis i będzie go dostarczał dyrektorom szkół do wcześniejszego zatwierdzenia; wszelkie zmiany w jadłospisie sugerowane przez dyrektorów szkół będą wiążące dla Wykonawcy.
Zamawiający zastrzega sobie prawo do kontroli ilości dostarczanych posiłków, ich jakości oraz gramatury.
Wykonawca poniesie koszty transportu, załadunku, rozładunku, wydania wszystkich dostaw posiłków oraz odbioru i utylizacji powstałych z tego tytułu odpadów. Zasady i terminy odbioru zużytych opakowań, sztućców i odpadów pokonsumpcyjnych Wykonawca ustala z Dyrektorami poszczególnych szkół.
Wykonawca w ramach świadczonych usług zobowiązany jest do współpracy z Dyrektorami
poszczególnych Szkół i Kierownikiem Ośrodka Pomocy Społecznej w Poroninie. Za sprawy organizacyjne związane z bezpośrednim wydawaniem posiłków dzieciom korzystającym z dożywiania odpowiedzialny jest Dyrektor placówek szkolnych.
.
Wykonawca powinien zaoferować taką cenę, która będzie zawierała w sobie wszystkie nośniki kosztów dla okresu wykonania zamówienia.
3.Termin realizacji umowy:
Dożywianie uczniów odbywać się będzie od poniedziałku do piątku w dni nauki szkolnej w okresie od 04 września 2017 roku do 22 grudnia 2017 roku (ok. 79 dni szkolnych) Zespół Szkół: Szkoła Podstawowa i Gimnazjum w Murzasichlu, ul. Sądelska 31- 5 uczniów, ok. 395 posiłków w okresie trwania usługi.
W w/w okresie będą uwzględnione przerwy w nauce zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Edukacji Narodowej w sprawach organizacji roku szkolnego.
4. Opis sposobu przygotowania oferty:
Wykonawca może złożyć ofertę na każdą część zadania, lub na wszystkie razem, należy złożyć ofertę na wariant I i wariant II. Ofertę (załącznik nr 1) i wraz z wymaganymi dokumentami:
należy złożyć w zamkniętej kopercie z dopiskiem „Dożywianie dzieci w szkołach na terenie Gminy Poronin” na adres Ośrodek Pomocy Społecznej w Poroninie, ul. Piłsudskiego 15, 34-520 Poronin.
5. Miejsce i termin składania ofert:
Ofertę należy złożyć na adres: Ośrodek Pomocy Społecznej w Poroninie, ul. Piłsudskiego 15, 34-520 Poronin za pośrednictwem poczty tradycyjnej, poczty elektronicznej lub osobiście w godzinach od 8:00- 12:00 nie później niż do dnia 24 sierpnia 2017 roku godz.13:00.
Otwarcie ofert jest jawne i nastąpi w dniu 24 sierpnia 2017 roku o godzinie 13:30 w Ośrodku Pomocy Społecznej w Poroninie.
Formularze niekompletne i złożone po terminie nie będą rozpatrywane.
Wykonawcy mogą być obecni przy wyborze najkorzystniejszej oferty. W przypadku, gdy Wykonawca nie był obecny przy otwarciu ofert, na jego pisemny wniosek zostanie mu przesłana informacja zawierająca nazwy i adresy wykonawców, których oferty zostały otwarte oraz ceny tych ofert.
W przypadku wybrania Państwa oferty zostaną Państwo poinformowani drogą elektroniczną o terminie podpisania umowy.
6. Terminy mające wpływ na realizację zamówienia:
Data wystawienia faktury za miesięczną realizację zamówienia – ostatni dzień miesiąca, w którym jest realizowane zamówienie.
Termin zapłaty za otrzymaną fakturę 14 dni od daty wpływu faktury.
Poronin, dnia 21 sierpnia 2017 r.
Ewa Andrzejewska - Żegleń
Kierownik Zamawiającego
BŁĄÐ: nie znaleziono widgetu o nazwie contents