Twoje miejsce w górach
ZAPRASZA
10 października 2019 r. w Szkole Podstawowej odbyło się podsumowanie projektu realizowanego przez Koło Gospodyń Wiejskich w Zębie. Miał on za zadanie promowanie i kultywowanie lokalnego dziedzictwa kulturowego jakim są potrawy i przepisy regionalne. Podczas warsztatów uczestnicy poznawali lokalne wyroby, potrawy i przepisy. Warto zauważyć, że ze względu na duży wpływ i rozwój cywilizacji, przepisy te są coraz mniej wykorzystywane oraz zaczynają zanikać wśród młodych ludzi. Dlatego też organizatorzy dołożyli wszelkich starań, aby osoby biorące udział w szkoleniach, nabyły nie tylko wiedzę teoretyczną, ale także praktyczne umiejętności do wykonania poszczególnych potraw. Dzięki zdobytej wiedzy, uczestnicy będą mogli doskonalić swój warsztat indywidualnie w domu i prezentować swoje dania chociażby na spotkaniach towarzyskich, czy też serwując je turystom. W ten sposób będą promować również nasze lokalne dziedzictwo na większą skalę.
W warsztatach uczestniczyło 60 osób, które podzielone były na trzy grupy. Każda z grup odbyła trzy cykle szkoleń. Rozpoczynały się one od krótkiej prezentacji pt.Kuchnia regionalna kiedyś i dziś. Instruktorki - Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Zębie - dzieliły się swoimi doświadczeniami kulinarnymi, przepisami oraz wspomnieniami z dzieciństwa. W spotkaniach uczestniczyli zarówno Panie jak i Panowie, starsi i młodsi z naszej gminy i gmin sąsiednich. Uczestnicy chętnie dzielili się także swoimi doświadczeniami oraz przepisami ze swoich miejscowości.
Udało nam się również nawiązać współpracę z naszym lokalnym Bacą, którego odwiedziłyśmy na bacówce w Jaworkach. Podczas wizyty wymieniliśmy się, jak to bywało dawniej, towarami tj. ser owczy „bunc”, oscypki, zyntyca w zamian za kiełbasę, słoninę lub coś słodkiego, czyli domowe ciasta. Produkty, które otrzymałyśmy od Bacy zostały wykorzystane na warsztatach.
Na zakończenie warsztatów zaprosiliśmy wszystkich uczestników, Panie, które je prowadziły oraz w nich pomagały, lokalnych działaczy społecznych oraz władze Gminy, Dyrekcję naszej szkoły, Gminny Ośrodek Kultury, Gminne Centrum Informacji i Promocji, dzięki którym byliśmy promowani w Gminie i poza nią.
Poczęstunek na zakończenie został przygotowany przez uczestników. Wzięli oni dodatkowo udział w krótkim konkursie wiedzy o potrawach przygotowywanych na warsztatach. Do Jury zaprosiliśmy Panie z KGW w Zębie. Każdy uczestnik warsztatów otrzymał symboliczny dyplom potwierdzający udział w szkoleniu.
Mamy nadzieję, że nasze warsztaty pt.„Pikcę i Knocę przez pokolenia” natchną wszystkich uczestników do wykorzystywania dawnych przepisów w codziennym życiu kulinarnym oraz będą wykorzystywane podczas przyrządzania potraw dla gości z całej Polski jak i świata. Dziękujemy bardzo wszystkim uczestnikom oraz Paniom z KGW w Zębie, a także Dyrekcji naszej szkoły. Oby to dziedzictwo kulturowe trwało przez następne pokolenia.
Materiał i zdjęcia: Koło Gospodyń Wiejskich w Zębie
BŁĄÐ: nie znaleziono widgetu o nazwie contents